Tanulmányi kirándulás Temesváron az 1989-es forradalom 25. évfordulójának tiszteletére

2014. december 17-én a Partiumi Keresztény Egyetem csaknem 100 hallgatója tanulmányi kiránduláson vett részt Temesváron, az 1989-es forradalom 25. évfordulójának tiszteletére. A kirándulás Tolnay István a PKE IT elnöke, a Modern Nyelvek Tanszék oktatója szervezésében, Tőkés László EP képviselő parlamenti irodájának támogatásával jött létre. 

A kirándulásra a PKE több munkatársa, köztük a Modern Nyelvek Tanszék 3 oktatója is elkísérte a diákokat. A rendkívül tartalmas program során végigjártuk a forradalom legfontosabb emlékhelyeit, ugyanakkor megismertük a város történelmének néhány meghatározó mozzanatát, személyiségét is. Délután a Belvárosi Református Templomban Tolnay István moderálásával megrázó beszélgetésen vettünk részt, ahol az 1989-es eseménysorozat résztvevői emlékeztek vissza a negyedszázaddal ezelőtt történtekre. Tőkés László egyetemalapító, akkori temesvári lelkész személyes hangvételű visszaemlékezésében a terror és a nélkülözés közösségformáló erejére, a megalkuvást nem ismerő kitartásra, a kommunista diktatúra képmutató voltára hívta fel a hallgatók figyelmét. A nap méltó zárásaként a Regionális Vállalkozásfejlesztési Központban megtartott emlékestre látogattunk el, ahol több száz meghívott társaságában a Rendszerváltó advent – Temesvár 1989 című rövidfilmet tekintettük meg, majd Tőkés László EMNT-elnök, Sali Berisha volt albán államfő és Áder János magyar köztársasági elnök ünnepi megemlékező beszédeit hallgattuk meg.

Köszönet illeti a szervezőt és támogatót, amiért részesei lehettünk a Temesvár - 25. eseménysorozatnak; köszönet illeti idegenvezetőinket Vetési Zoltánt és Balázs Istvánt az érdekes és lényegretörő városnézésért; köszönet illeti a Temesvári Belvárosi Gyülekezetet és Fazakas Csaba lelkipásztort a vendéglátásért; köszönet illeti a kollégákat a kirándulás megszervezésében és megvalósításában nyújtott segítségükért.

Temesvar 1546Temesvar 1485Temesvar 1486Temesvar 1501Temesvar 1529Temesvar 1534