Nyelvtanulás önállóan

Az alábbiakban valamelyest segíteni szeretném azokat az angolul tanuló hallgatókat, akiknek a nyelvtudásuk gyerekcipőben jár. Mindannyian tudjuk, hogy a heti két óra angol csak éppen arra elég, hogy egy bizonyos irányt mutasson a nyelvtanulásban, jelzőbójákat állítson fel, amelyekbe kapaszkodni lehet, alapvető dolgok magyarázatot kapjanak, és arra ösztönözze a hallgatót, hogy merjen megszólalni angolul.

Számos módja van annak, hogyan lehet megtanulni egy nyelvet, és embere válogatja, kinek mi a hatékonyabb. Én az alábbiakban egyszerűen csak szeretnék rávilágítani arra, hogy önállóan mennyit is lehet tenni annak érdekében, hogy az ember jelentős fejlődést tapasztalhasson saját fejlődésében.

Elsősorban a hozzáálláson múlik minden. Itt áll vagy bukik a dolog. Fontos, hogy az ember akarja elérni azt a célt, amit kitűzött maga elé, és ellenőriznie kell önmagát, hogy eleget tesz-e a cél érdekében. Az önálló tanulás és gyakorlás során valóban több kitartásra, önszorgalomra és motivációra van szükség, de amikor érezhetően megmutatkoznak az eredmények, az ösztönzés magától megerősödik.

Először is, úgy gondolom, ki kell nyitni a kapukat és beengedni a lehetőségeket rajta, amiket eddig nem aknáztunk ki. A számítógép operációs rendszere legyen angol beállításon, hiszen már csak az megtanít néhány alapszóra, csakúgy, mint az okos telefon. A filmeket ne szinkronnal nézzük, hanem angolul, nyelvi szintünknek megfelelően, magyar vagy angol felirattal. Nem tűnik praktikusnak az elején, főleg ha nem vagyunk hozzászokva, de nem kell sok idő, hogy átálljon az ember.

Lássuk, mi az, amit magadtól is megtehetsz.

Olvass! Nem kell feltétlenül kétségbeejtően hosszú és nehéz írásokat bújnod, olvass olyan dolgokat, amelyek érdekelnek: egy blog, egy híroldal, rövid történetek, mesék (!), stb. Az internet, ugyebár, kimeríthetetlen forrás. Nem kell mindent megértened, nem kell mindent kiszótároznod, de minél több kulcsszót megjegyzel, annál gazdagabb lesz a szókincsed. Próbálj következtetni, a nagyon problémás részeket eleinte át kell ugrani, és a lényeget próbáljuk elsajátítani minden írásból. Minél több fajta írást veszel kézhez, annál szerteágazóbb szókincsre teszel szert.

Hallgasd a beszélt nyelvet! A filmekre már kitértem, de ezen belül is jó nem túl bonyolult sorozatokat nézni angolul, angol felirattal (internet), mert ha néhány embernek megszokod a beszédstílusát, jobban elkülönülnek majd a szavak is, és egyre több mindent fogsz kihallani a folyékony beszédből. Emellett hallgass zenét úgy, hogy közben a szövegét is elolvasod. Abból sem biztos, hogy érteni fogsz mindent, de legalább olyan forrásból szívod magadba a tudást, ami örömet okoz, és nem szenvedést.

Írj! Mindent, amit csak akarsz. Vezess tinédzser korban divatos naplót, de most tanulás céljából. Írd le pár sorban mit csináltál aznap, írj e-mailt, képzeletbeli leveleket, írd le érzéseidet, problémáidat, véleményedet dolgokról, még akkor is, ha helytelen. Időnként ellenőrizd, próbálj javítani a mondataid stílusán, néha nézz utána a szabályoknak füzeteidben, legalább az írás során.

Beszélj! Persze, most azt mondod, kivel, de nem kell neked feltétlenül valakihez szólnod. Elég, hogyha hangosan kiejted a mondataid, amiket megfogalmazol. Néhány perc egyedüllét alatt akár minden nap el lehet mondani pár mondatot angolul. Használd a képzeleted, alkoss magadban párbeszédeket, próbálj elmesélni egyszerű, hétköznapi dolgokat. Eleinte, ha még ilyet nem csináltál, nehezen fog menni, de mindez együtt, amit felsoroltam, hozzájárul majd ahhoz, hogy egyre jobban és gördülékenyebben menjen. Ha nem vagy biztos a kiejtésben, az interneten üsd be a szót, azonnal találni fogsz hangos szótárat, ami megmutatja a kiejtést.

Gondolkodj angolul! Egy buszmegállóban, vagy valakire várva, próbálj mondatokat alkotni a fejedben, és soha ne félj attól, hogy hibázol. Te magad fogod kijavítani a saját hibáidat egy idő után, ha elszántan csinálod. Az eredmény nem egyik napról a másikra jön, de ha ezeket a tanácsokat megfogadod, és rendszeresen, felváltva alkalmazod, vagyis közel engeded magadhoz az angol nyelvet a hétköznapjaidban, garantáltan fejlődésnek indul majd a nyelvtudásod.

írta: Szabó Roland

Untitled57Untitled58Untitled59