A Modern Nyelvek Tanszék a Colloquia Nyelvvizsgaközponttal és az Erasmus irodával karöltve vett részt a PKE Nyílt Napján

Április 8-án ismét megrendezésre került a PKE-n szervezett Nyílt Napok elnevezésű rendhagyó programokkal teli esemény. 

Az időzítés nem véletlenül az Iskola Másképp nevű program hetére lett kitalálva, ugyanis a diákok rugalmas programjába nemhogy belefért, hanem az egyik legváltozatosabb és leghasznosabb programok egyikének ígérkezett. Természetesen a cél az egyetem megismertetése volt, a különböző szakok bemutatása, az alapvető információk közlése és a lehetőségek felkínálása. Emellett különböző előadásokon — mint amilyen az Erasmus cserediákprogram ismertetése —, vetítéseken, játékos tevékenységeken vehettek részt a középiskolás diákok, és feltehették kérdéseiket mind a tanároknak, mind a rendelkezésükre álló egyetemistáknak.

A magam részéről, a Colloquia nyelvközpont standjánál végeztem informatív jellegű tevékenységemet, ami már 10 órától igencsak beindult. A megye különböző részeiről beözönlő diáksereg már a megnyitó ideje alatt is érdeklődött a nyelvvizsgák iránt, a megnyitó után pedig az volt az érzésem, hogy megrohamozták a standot. Ez természetesen annak is köszönhető, hogy ennél az asztalnál lehetett az Erasmus program előadására is feliratkozni. Eközben készséggel vitték el az egyetemet ismertető felvételi tájékoztatókat, a Colloquia szórólapjaiból is alig maradt a nap végére, és természetesen az ajándék tollak, táskák, kitűzők, hűtőmágnesek, miegymások is mind gazdára találtak.

Nagy volt a nyelvkurzusok iránti érdeklődés, amelyre vonatkozólag a leggyakoribb kérdés az volt, hogy ezek a nyelvórák felkészítik-e a hallgatókat a rájuk váró nyelvvizsgára, abban az esetben, ha a tudásuk nincs a megfelelő szinten. Természetesen igen a válasz, ezt szeretném e cikkben is kihangsúlyozni. Ezekre a kurzusokra jelenleg is járnak egyetemisták és mesterképzésen résztvevő hallgatók, hogy kiegészítsék a nyelvtudásukat.

Az Ady Endre középiskola egyik XI. osztályos diákját, Bajusz Krisztiánt kérdeztem arról, milyen véleménnyel maradt a Nyílt Napok programjairól. A következőket osztotta meg velem:

„Azt vettem észre, hogy mindenki nagyon közvetlen volt, nyugodtan lehetett bármit kérdezni, szóba álltak velünk, kedvesek voltak, és az egésznek volt egy családias hangulata, ami nagyon megnyerő volt. Én örültem, hogy bepillantást nyerhettem abba, ami az egyetemen vár majd rám, hiszen nemsokára engem is utolér a pályaválasztás. Maguk a programok szerteágazóak voltak; szerintem mindenki ráakadhatott arra, ami hozzá közel állt.”

Írta: Szabó Roland

Untitled2Untitled